…”ametist” provine de la cuvantul „vin”?

ametist furnituri materiale bijuterii

„Ametist” provine din grecescul „amethystus”= „contra betiei” care are la baza cuvantul „methy” si se traduce „vin”. In Antichitate ametistul era considerat o piatra destul de rara, din ea confectionandu-se cupe de vin. Grecii aveau credinta ca persoana care poarta asupra sa ametist sau care va bea dintr-un astfel de pocal va fi scutita de betie.

Aceasta piatra superba este de fapt o varietate de cuart de culoare violet, cu striatii sau insertii albe sau transparente, ce contine mangan si fier, intensitatea culorii fiind data de procentul in care fierul este prezent in compozitia pietrei. De aceea veti intalni ametist de diferite nuante de violet sau purpuriu, culoarea fiind distribuita neuniform in compozitia mineralului, insa ametistul de calitate este cel de culoare violet inchis si transparent.

Este un mineral destul de raspandit ce se gaseste in Rusia, Brazilia, Uruguay, Madagascar, Africa de Sud, Siberia,  cel mai valoros fiind cel din Rusia si Brazilia. Calitatea acestuia difera de la un zacamant la altul, aceasta fiind data si de perioada in care mineralul a fost expus la soare. Cele care intra in contact mai mult cu lumina devin mai pale si albicioase si isi pierd din intensitate. De aceea, se recomanda pastrarea bijuteriilor din ametist  la un loc uscat si ferit de lumina.

Mai multe modele de ametist le gasiti si aici:

http://www.breslo.ro/Shop/jocul.margelutelor/Ametist_47086

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s