…perlele naturale au aparut ca sistem de aparare?

perle de cultura furnituri

 

Pe cat de frumoase sunt, perlele naturale apar dintr-un motiv destul de neplacut. Desi geneza lor a fost foarte discutata si a fost o enigma foarte mult timp, s-a descoperit ca perla a aparut ca urmare a „accidentarii molustei”. Un fragment strain a intrat in scoica si pentru a putea suporta mai usor senzatia neplacuta (fiind in imposibilitatea de a-l scoate) a depus cu timpul un strat de sidef transformandu-l in perla. Asfel a izolat „intrusul” si l-a transformat intr-un obiect rotund, care sa nu ii raneasca celulele epiteliale.

Perlele naturale sunt foarte scumpe si destul de rare avand in vedere ca o scoica are nevoie de ani de zile pentru a depune suficient sidef astfel incat sa rezulte perla perfecta. Calitatea acestora este data de cat de rotunda si de lucioasa este perla respectiva.

Tinand cont de preturile foarte mari si de raritatea acestora, o alternativa sunt perlele de cultura. Procesul prin care acestea sunt generate este similar cu cel al perlelor naturale, numai ca de data aceasta aparitia corpului strain nu este este datorata naturii si nici arbitrara, ci omul plaseaza diverse margelute peste care scoica depune sidef (margeluta poate fi de diverse forme). O singura molusca poate produce mai multe perle, dar cu cat stratul de sidef este mai gros cu atat aceasta este mai valoroasa. In ciuda interventiei omului, asemeni celor naturale, procesul este indelungat si daca scoicile nu sunt manipulate cu atentie acestea pot fi omorate sau lezate.

Mai multe modele de perle de cultura puteti gasi si aici:

http://www.breslo.ro/Shop/jocul.margelutelor/Perle_47088

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s