…onixul este prima piatra mentionata in Biblie?

onix materiale bijuterii pietre semipretioasa

Desi pe parcursul Sfintei Scripturi sunt mentionate si alte pietre, onixul este prima piatra semipretioasa despre care se vorbeste, mai exact la Geneza capitolul 2, 12  unde este descrisa gradina raiului: „Aurul din ţara aceasta este bun; acolo se găseşte şi bedelion şi piatră de onix.”  Onixul este una dintre cele mai vechi pietre descoperite si era intrebuintat cu precadere in Antichitate  cu scop decorativ- vaze, cani, potire si altele.

Chiar daca initial in Europa onixul a fost privit cu reticenta si o oarecare retinere datorita culorii inchise, atribuite doliului, acesta a devenit o piatra semipretioasa foarte cautata mai ales dupa a doua jumatate a secolului al XIX indeosebi in Anglia. Regina Victoria, adepta a bijuteriilor sobre, si-a comandat podoabe confectionate din onix alb si negru, moda fiind usor preluata si de alte curti europene. Astfel, in scurt timp onixul devine o piatra foarte cunoscuta si apreciata atat de cei cu statut social inalt, cat si de oamenii de rand, avand in vedere pretul accesibil la care putea fi achitionat.

Onixul se intalneste in natura in mai multe varietati de culori: marmorat, sub forma de straturi de alb si negru, roscat sau verzui, sau in intregime negru, cel mai raspandit in comert fiind cel negru. Se gaseste cu precadere in Brazilia, Mexic, Madagascar, Uruguay, SUA.

Mai multe modele de onix le puteti vedea aici:

http://www.breslo.ro/Shop/jocul.margelutelor/Onix_53102

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s