… „albastrul de Voronet” este din lapis lazuli?

lapis lazuli semipretioasa jocul margelutelor

Supranumita si „Capela Sixtina a Rasaritului”, Manastirea Voronet a fost ridicata in 1488 de Stefan cel Mare si este vestita pentru pictura deosebita a frescelor, cu personaje parca insufletite si de un colorit viu, foarte aproape de cromatica naturii. Predomina in special albastrul, nuanta ce a ramas in istorie ca fiind „albastrul de Voronet”. Aceasta culoare a dat mult de furca specialistilor in a-i identifica provenienta si compozitia chimica si abia de curand, prin intermediul laboratoarelor si studiului la microscop, au reusit sa determine substantele care stau la baza. Se pare ca pigmentul ar fi fost realizat din lapis lazuli, piatra semipretioasa,  zdrobita pana ajunge praf si amestecata cu o alta substanta care a ramasa inca necunoscuta. Lapis lazuli nu se gaseste in Romania, ceea ce inseamna ca la momentul respectiv pictura frescelor a costat o avere.

„Albastrul de Voronet” a intrat in vocabular alaturi de rosul caramiziu numit „rosul Titian” de la manastirea Moldovita si „verdele Veronesse” de la Sucevita.

Se spune ca lapis lazuli este una dintre cele mai vechi pietre semipretioase, dar si una dintre cele mai apreciate. Unele culturi stravechi o considerau mai valoroasa decat aurul, iar faraonii egipteni puneau alaturi de mumii aceasta piatra, considerata sacra, pentru a-i ghida in viata de dupa moarte. Lapis lazuli a fost declarata chiar piatra nationala a statului Chile.  Tot sub forma de pudra, Cleopatra folosea aceasta piatra ca fard pentru ochi, iar masca funerala a lui Tutankhamun a fost decorata cu acelasi pigment. De asemenea, s-a utilizat foarte mult si in confectionarea acuarelei sau culorilor in ulei, in multe dintre picturile cu Madonna fiind folosita aceasta culoare care nu isi pierde din stralucire.

Daca in trecut cele mai valoroase zacaminte de lapis s-au descoperit in Afganistan, in prezent, intalnim aceasta roca si in Argentina, Chile, Rusia, Canada, Pakistan, SUA.

Mai multe modele de lapis lazuli gasesti aici:

http://www.breslo.ro/Shop/jocul.margelutelor/Lapis-lazuli_50006

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s